Klubbporträttet: Andreas Geniffke
Uppmuntrad av sina grannar anmälde han sin son till friidrott – och samtidigt också sig själv som tränare. Nu är Andreas Geniffke ny tränare i Bara Friidrott sedan augusti 2020, samtidigt som han själv börjat träna ultralöpning.
Barngruppen 2014–2016 har en ganska ny tränare. Andreas anmälde både sig och sonen samtidigt och slog två flugor i en smäll med en rörelseaktivitet för sonen samtidigt som de båda får tid tillsammans och nya kompisar.
Visserligen var det grannarna som rekommenderade Bara friidrott, men att det blev just där de började träna berodde mycket på att föreningen inriktar sig på gemenskap och idrottsglädje mer än prestation och tävling.
”I dagens samhälle är det otroligt viktigt att röra sig för att må bra “, menar Andreas. Han fortsätter med att utveckla sitt resonemang med att i Bara Friidrott har barnen roligt tillsammans med sina kompisar samtidigt som de tränar, blir trötta och bygger upp sitt självförtroende.
Även tränarnas engagemang är en av Bara Friidrotts styrkor. De flesta har ingen egen bakgrund inom friidrotten, men klubben står för all utbildning, vilket ju blir en sporre att lära sig mer och mer och utvecklas för egen del. Att lära sig mer om de olika friidrottsdisciplinerna och teknikerna tillsammans med konflikthantering ser Andreas som målet för sin egen tränarroll framöver.
Det är också en stor fördel, jämfört med andra klubbar, att det i Bara Friidrott finns så många olika sorters träning, både för barn och vuxna. Här finns friidrott för barn, löpargrupper och styrketräning både för barn och vuxna – det är inte många föreningar som blandar åldrar och träningssätt på det sättet. Det är precis det som behövs för att få barn, ungdomar och deras föräldrar att röra på sig och må bra, menar Andreas.
Den största vinsten med att vara tränare är dock att få vara med i gruppen och se barnen utvecklas, bli starkare i takt med att deras självförtroende växer. Alla barn ska veta att de kan nå sina egna individuella mål om de bara vill och Andreas vill lära barnen att tro på sig själv. Det är tränarnas största uppgift att förmedla detta för alla barn i gruppen och i klubben.
Andreas lever som han lär och tror på sig själv. Samtidigt som han började som tränare träffade han Magnus, som också är tränare i klubben. Han uppmuntrade Andreas att börja träna ultralöpning, det vill säga långa distanser. Från början var det bara för att gå ner några covid-kilon, men nu är han helt fast i en ny typ av träning med distanserna 6 mil och 13 mil avklarade och nästa mål är utstakat. I kombination med styrketräning och sin egen drivkraft ska det bli 100 miles under 2022, säger Andreas och sammanfattar:
”Ett lyckat träningspass känns bra i kroppen – även om det gör ont!”
Artikelförfattare: Helena Nyman Grosshög
コメント